Sosyal Medya

Coğrafyamız

Irak’a açılım Katif’e savaş

Iraklı Şii liderlerle ilişkileri düzeltmeye çalışan Suudi rejimi, kendi ülkesindeki Şiilerle büyük gerginlik yaşıyor. S. Arabistan’da Şiilerin çoğunlukta olduğu petrol bölgesi Katif’ten savaşı aratmayan fotoğraflar geliyor. Abluka altındaki kentte son bir ayda güvenlik güçlerine altı saldırı düzenlendi.



Iraklı liderlerle görüşmeler yaparak Åžii dünyasıyla arasındaki buzları eritmeye çalışan Suudi Arabistan, kendi ülkesindeki Åžiilerle gerginlik yaşıyor. Olayların merkezi, S. Arabistan’ın Basra Körfezi kıyısındaki Åžii nüfusun yoÄŸun olduÄŸu Katif vilayetinin Avamiye beldesi.

Geçen yıl başında Suudi rejimi tarafından idam edilen Åžii dini lider Åžeyh Nimr El Nimr’in de memleketi olan Avamiye, yaklaşık üç aydan bu yana askeri abluka altında. Kentte bir haftadır gerginlik yeniden arttı. Geçen perÅŸembe Suudilerin düzenlediÄŸi operasyonda, beÅŸ Åžii hayatını kaybetti. Suudi yetkililerse son bir ayda güvenlik güçlerine yönelik altı saldırı düzenlendiÄŸini belirtti. Bu saldırıların sonuncusu, hafta başında gerçekleÅŸti. Bir askeri araca düzenlenen roketli saldırıda bir askeri öldü, altısı yaralandı.

Katif bölgesindeki aktivistlerse Suudi rejiminin kente rasgele topçu atışı yaptığını iddia ediyor. Sosyal medya üzerinden yayımlanan fotoÄŸraflarda, topçu ateÅŸiyle tahrip olmuÅŸ binaların görüntüleri yer alıyor. Ayrıca Suudi güçlerinin, ‘militanların saklandığı’ gerekçesiyle kentteki 200 yıllık Musavara bölgesindeki binaları yıktığını gösteren karelere de sosyal medyada yer veriliyor. Suudi savaÅŸ uçakları da bölgenin üzerinde alçak uçuÅŸ gerçekleÅŸtiriyor. Avamiye’de elektrik ve telefon hizmetlerine de eriÅŸimin kısıtlı olduÄŸu ve son bir haftada yüzlerce sivilin kentten kaçarak civar köylere yerleÅŸtiÄŸi ifade ediliyor.

Suudi Arabistan’ın en önemli petrol bölgelerinden biri olan Katif’te yaklaşık 400 bin, Avamiye’de ise 40 bin nüfus bulunuyor. 1919 yılında Suudilerin kontrolüne geçmesinden bu yana huzurlsuzluÄŸun eksik olmadığı Katif, son olarak geçen yıl başında aralarında Åžeyh Nimr El Nimr’in de bulunduÄŸu 46 Åžii siyasi tutuklunun idam edilmesiyle gündeme gelmiÅŸti. Suudi Arabistan, haziran ayında Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi’yi, geçen hafta ise Sadr hareketi lideri Mukteda Es Sadr’ı Riyad’da ağırlamıştı. Görüşmelerden ‘bölgedeki mezhepçi gerilimi düşürme’ mesajı çıkmıştı. Suudilerin daveti üzerin gerçekleÅŸen bu görüşmeler, Ä°ran’ın Irak’taki etkisini kırma çabası olarak yorumlanmıştı.

SADR, SUUDÄ°LERDEN 10 MÄ°LYON DOLAR ALMIÅž

Irak’taki Sadr hareketinin lideri Mukteda Sadr’ın, geçen hafta gerçekleÅŸtirdiÄŸi Suudi Arabistan ziyaretinin ardından Riyad yönetiminden 10 milyon dolar yardım aldığı belirtildi. Sadr’ın ofisinden yapılan açıklamada, söz konusu paranın Irak’taki mültecilere yardım için kullanılacağı belirtildi. Uluslararası Göç Örgütü’nün tahminlerine göre Irak’ta yaklaşık üç milyon civarında yurt içi mülteci bulunuyor. Suriye’den gelenlerle birlikte bu sayının üç buçuk milyonu aÅŸtığı belirtiliyor. Öte yandan Sadr ve Suudilerin, Irak’ın neredeyse tamamen Åžiilerden oluÅŸan Necef kentinde de bir Suudi temsilciliÄŸi açılması konusunda anlaÅŸtığı kaydedildi. Sadr, Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed bin Selman’ın da aralarında bulunduÄŸu çeÅŸitli yetkililerle görüşmeler yapmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.